Tips Elak Ditipu Peniaga Online

Zaman sekarang, dunia perniagaan semuanya dah jadi mudah. Tak macam zaman dulu, nak beli apa-apa, mesti kena keluar rumah. Tapi zaman sekarang, bangun tidur pun boleh beli dah. Itu lah kuasa teknologi, sentiasa cuba memudahkan manusia. Namun, setiap perkara ibarat duit syiling, ada 2 rupa iaitu sisi terang dan gelap. Dikala teknologi sibuk membantu memudahkan manusia, ada pihak ambil kesempatan untuk mengaut keuntungan dari kelemahan teknologi itu sendiri. Berikut adalah tips bagi mengelakkan dari ditipu peniaga online :

  1. Beli dengan ‘TRUSTED MERCHANT OR SELLER’ seperti LAZADA, SHOPEE yang mana mereka ini menyediakan ‘SECURITY’ kepada pembeli. Jadi anda boleh membeli dengan tenang dan yakin.
  2. Sekiranya anda nak beli dengan Seller di FB dan IG, semak dahulu latar belakang mereka seperti SSM. Sekiranya mereka berdaftar, maka mereka mudah dicari.
  3. Cuba hubungi Seller melalui Call dan Whatsapp. Proses ini dinamakan Gaining Trust. Tanya soalan-soalan yang mampu memuaskan hati anda seperti kedai di mana. Bukan kita nak pegi kedai pun tapi bila dia kata ada kedai, kita lagi yakin ye tak.
  4. Sila semak di Google dengan masukkan nama seller tersebut contohnya, Syarikat ABC Online. Sekiranya keluar di carian seperi ABC Online scammer, penipu, makan duit, anda dah boleh lupakan terus seller ini dari hidup anda.

Sebenarnya, sangat susah untuk kita ditipu peniaga online sekiranya kita ada ilmu untuk elak perkara tersebut. Cara paling mudah untuk elak kena tipu adalah beli saja dengan UK MARI. Untuk anda yang mencari set pinggan mangkuk, periuk, barangan elektrik, dan macam-macam lagi semuanya dari negara UNITED KINGDOM dan terjamin ORIGINAL. Anda boleh jumpa kami di :

FB : UK Mari

IG : uk_mari

Website : www.ukmari.com

Amacam? Mudahkan? Ingat UK Mari.

“Your Trusted Seller”

#ukmari #alccmall #ALCCBizCircle #yourtrustedseller #portmeirion #portmeirionuk #portmeirionmurah #portmeirionmalaysia #portmeirionmalaysia #portmeirionlovers #portmeirionreadystock #portmeirionreadystockmalaysia #portmeirionbotanicgarden #portmeirionmurahdipasaran #seksyen8shahalam #shahalam

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.